Wolken
Door: Erik & Marilien
Blijf op de hoogte en volg Marilien
30 Juli 2015 | Noorwegen, Fauske
Rond dit Turistsenter zijn een aantal wandelingen uitgezet en eentje lopen we om bij een derde cache te komen. Het is een korte wandeling naar een grasveld waar ze een Samische nederzetting hebben nagebouwd. In een drietal verschillende versies van ‘woningen’ kun je zien hoe de Samen (=bewoners van Lapland) wonen. Wij zoeken de cache maar vinden die niet. Jammer maar het was interessant genoeg om te bekijken. We doen nog een rondje door het informatiecentrum en door de er naast gelegen galerij maar de schilderijen zijn ons te abstract. Niets om thuis aan de muur te hangen.
Daarna lopen we terug naar de auto, koppelen aan, leveren het pasje voor de slagboom en het toiletgebouw in en rijden de E6 op. De bewolking hangt net boven de weg. Vandaag geen schitterende vergezichten, we zijn al blij als af en toe de ruitenwissers ‘uit’ kunnen. Bij Rognan bekijken we een camping aan de fjord. Het is een erg natte boel maar we zouden er zo een paar dagen willen blijven. De plekken aan het water zijn prachtig, nu met de wolken die bijna het water raken. Vast ook heel mooi met een blauwe lucht en schittering van de zon. Een echte camping om tot rust te komen en ook nog op loopafstand van winkels. En weer een mooie foto van een bootje op het water. Daarmee zouden we de muur thuis wel kunnen ‘behangen’.
Na Rognan rijden we verder over de E6 en komen we als snel in Fauske. Hier zijn twee campings en we willen op de eerste overnachten. De eigenaresse is super vriendelijk maar ze spreekt net zo veel Duits en Engels als wij Noors spreken. Haar kleinzoon komt erbij en hij vertaalt voor zijn Bestemor. Oma is duidelijk trots op haar kleinzoon die buiten de zomervakantie student is in Oslo. In een paar woorden Noors kan ik oma vertellen dat ik ook Bestemor ben maar dan van twee ‘kleintjes’. Oma wil graag in de gids voor 2016 weer een advertentie dus we maken het contract op. Trots vertelt oma ook nog dat ze nu overal op de camping internet hebben en dat komt ook volgend jaar in de gids. De sticker wordt geplakt en daarna drinken we thee in de caravan voor we naar de tweede camping rijden. Voor onderweg of de terugweg laden we nog wat geocaches in en we gaan ook nog boodschappen doen en tanken. Dat is allemaal makkelijk zonder caravan achter de auto.
Bij de tweede camping in Fauske zijn we snel klaar. De eigenaresse is op vakantie en de vakantiekracht bij de receptie kan ons niet van veel informatie voorzien. We noteren zijn naam en laten een brief achter. Dan gaan we naar een cache genaamd Rocky Beach op zoek. Daarvoor moeten we een stuk door een bos lopen en daar staan de varens ongeveer een meter hoog. Die varens zijn zeiknat en dus zijn onze spijkerbroeken ook snel tot aan de knieën nat, tenminste bij mij. Erik heeft tot halverwege de kuiten de spijkerbroek doorweekt. We vinden de cache en nemen een erin achtergelaten munt mee om te loggen. Zo iets heet een trackable, een traceerbaar ding dus. Door de eigenaar ergens verstopt en door andere geocachers meegenomen ‘op reis’ en achter gelaten in een andere cache. Het is meestal de bedoeling dat zo’n trackable een flinke afstand aflegt. Vaak raken ze vermist, sommigen worden gejat uit caches, er zitten namelijk best mooie tussen. Ze hebben allemaal een uniek nummer/code en kosten al snel meer dan € 5 per stuk. Wij hebben er nu twee van andere geocachers die we een tijdje bij ons houden en dan ergens weer achter laten. Doordat je op de internetsite van geocaching.com vermeld waar je een trackable hebt gevonden en waar je hem weer verstopt, is de hele reis van zo’n ding te volgen.
En dan nog wat info over geocaching. Voor we boodschappen doen parkeren we de auto vlakbij de fjord in Fauske en lopen we over het terrein van een Bygdetun, een soort openlucht museum. Aan het water is een zogeheten Earthcache. Die heeft iets te maken met (meestal) geologie en daar vind je geen container maar moet je een paar vragen beantwoorden om de cache te mogen loggen. Deze gaat over het marmer dat bij Fauske wordt gevonden. En dan vooral over Norwegian Rose Marmor, dat is echt schitterend van kleur, ook door de strepen die erin zitten.
Daarna maken we de stop bij de Rema 1000 voor de boodschappen. Het idee dat Noorwegen duur is kunnen we wel bevestigen. Even een paar voorbeelden: komkommer € 2,60, liter pak melk € 1,80, fles Pepsi Max 1,5 liter € 3,60, spuitbus slagroom 4,00. Zalmfilet is goedkoper dan in Nederland, we betalen € 6,00 voor een pond. Na de boodschappen gaan we tanken, euro 95 kost gemiddeld € 1,80 per liter. Kamperen tot slot, betaal je per plek ongeacht aantal personen, inclusief stroom gemiddeld € 30,00.
Best een rustige dag vandaag.
31 Juli 2015 - 00:04
Berry:
Hoi e en m,
Mooie foto's, vooral heel apart die kunstobjecten met die marmeren stenen erop. Jammer dat er veel regen is, maar daardoor is het landschap er niet minder om. Schitterend groen allemaal. Die prijzen zijn daar echt heel hoog in de winkel. Dan bedenk je je nog wel eens even wat je inslaat. Fijne dag morgen en tot het volgende verslag. -
31 Juli 2015 - 12:02
Melissa Tim Noa :
Heey Bestemar & Bestefor ;)
Jammer van de regen maar wat inderdaad een groot voordeel is heerlijk die muggen weg.
Frustrerende beesten blijven dat toch.
Wat leuk ( ondanks de natte broekspijpen ) dat jullie toch ondanks al het camping controleren ook nog ff lekker tijd hebben om een cache te vinden.
Pff wat een prijzen zeg ook voor een simpel komkommertje. Nou ja als t maar lekker is ;-).
Wat een prachtige foto waar de wolken echt op het water hangen.
Geniet nog lekker verder.
Dikke knuff van Tim Mel en Noa -
31 Juli 2015 - 19:39
Rinnie:
Na 4 dagen fietsen in Friesland weer heerlijk jullie verhalen zitten lezen en genoten van de foto's.
Veel plezier! -
01 Augustus 2015 - 10:37
Ronald:
Ik loop een beetje achter de muziek aan. Maar zeker ondanks het mindere weer een moie omgeving. Kreeg je geen airmiles bij de boodschapen. ,-) -
02 Augustus 2015 - 16:43
Marlous:
zzzzzzzz yes weg muggen wel heel fijn! Die tunnelvisie ook he, zelfkennis om dat in te zien. Gelukkig hadden jullie de cache wel gevonden :) ook erg fijn met een goed werkende navigatie, goed bezig paps!
Fijn ook weer een advertentie derbij, ben erg benieuwd naar hoe jullie terugkijken, aan het einde van de vakantie op deze nieuwe regio. De natuur is er echt prachtig! Op naar de volgende dag! xx van ons 3