Super Monday
Door: Erik & Marilien
Blijf op de hoogte en volg Marilien
30 Mei 2016 | Noorwegen, Junkerdal
Er is vrijwel geen verkeer op de weg en het wegdek is niet meer golvend of smaller dan van de E45. We genieten van de omgeving en al snel zien we twee witte rendieren in de berm aan de rechterkant. We rijden er voorzichtig langs zonder ze in paniek te laten raken. Een botsing met een rendier staat niet op ons wensenlijstje! Snel na de twee rendieren staat er een bord in de berm dat waarschuwt voor elanden. Op nog geen honderd meter na het bord staan een moeder met kalf tussen de berkenboompjes. Heel indrukwekkend en wat een grote dieren. We rijden verbaasd en blij verder. Wat een geluk op deze 'afsteker'. Het duurt niet lang voor we drie rendieren aan de linkerkant zien grazen. Ervoor is een parkeerplek en Erik zet de auto met caravan aan de kant. Ze blijven rustig dooreten en we kunnen er wat foto's en film van maken. Met moeite stappen we weer in en rijden we verder.
Het is niet het laatste wild dat we zien. Er volgen nog twee keer een eland en met de rendieren die we zien zijn we opgehouden met tellen. We komen uit in Arjeplog waar we linksaf slaan naar de E95. Die stijgt langzaam tot 740 meter hoogte maar hier voelt dat als minstens 2000 meter hoogte. We zitten tussen de hoge bergen, tussen de sneeuw en tussen rivieren vol smeltwater. Van de bergwanden storten watervallen naar beneden. Ondertussen is het ver boven de twintig graden en horen we het ijs in de meren kraken. Een paar keer moeten we midden op de weg stil staan omdat er rendieren op de weg lopen die nog niet weten of ze de linker- of rechterberm in willen. Het is genieten met hoofdletters.
We passeren de Poolcirkel vrijwel ongemerkt. Hier is er geen toeristisch circus van gemaakt zoals aan de E6 in Noorwegen. Hier gaat het om de natuur en de dieren en verder niets. En dat vinden we geen enkel probleem. Tijdens de lange afdaling passeren we de grens met Noorwegen. We komen uit in Junkerdal, een nationaal park. We slaan rechtsaf op de E6, het contrast met de rust van de route in Zweden is enorm. Het is fijn om na een kilometer af te slaan bij camping Saltdat. Hier hebben we vorig jaar gestaan, toen om te controleren. Nu valt deze niet in ons gebied en zijn we gewoon toerist. We eten bij het wegrestaurant en kunnen daarna een poging doen om alles te verwerken.
Inderdaad, we hebben eigenlijk iets teveel gegeten maar het verwerken is vooral van de schitterende natuur en alle 'wildlife'.
Wat een geweldige dag.
30 Mei 2016 - 23:28
Berry:
Goedenavond,
Wat een schitterende foto's en vooral die van dat rendierenjong. Wat een lief beest om te zien.
Ook heel apart om op het ene moment in het groen te rijden en later in de bergen met sneeuw en watervallen. Een hele beleving.
Veel plezier met de komende rit.
Groet,
Berry -
31 Mei 2016 - 17:50
Rinnie:
Geweldig!
Al dat wild!
Dit is daar de tijd van de watervallen met al die smeltende sneeuw. ook dat is mooi.
En dat nadat je ons nog even van dienst bent geweest in het contact met Jeanet, Marilien! ;-)
veel plezier verder!
31 Mei 2016 - 18:58
Mel Tim Noa:
Good evening !
Nou met recht een gouden keus en super monday ! Hopelijk hebben jullie de hele vakantie geluk .
Wat gaaf dat jullie rendieren en elanden hebben gezien zeg. Daar doe je t toch voor.
De poolcirkel passeren WoW wat klinkt dat ver weg .... Maar dat is t natuurlijk ook .
Heerlijke temperatuur , blauwe lucht en t dakje open wat wil een mens nog meer !
Hier alles prima !
De groeten ook van Kruimel en Rocky .
Xxx van ons en een extra dikke van Noa -
31 Mei 2016 - 20:19
Ronald:
Wat een goed verhaal weer, en joepie weer foto's van al het moois dat jullie gezien hebben. De combinatie houdt het nog goed na weer zo'n lange rit.
Groet,
Ronald -
02 Juni 2016 - 10:15
MAUS:
Geweldig wat een prachtige dieren! Doet me denken aan hoe t tijdens mijn roadtrip in Noorwegen ging, het eerste eland van aftand maar 200x fotograferen en de volgende nog een paar keer en na 5 km gewoon doorrijden want ze kwamen van alle kanten :D Lijkt me inderdaad een geweldige dag geweest en der volgen der vast nog een paar! XXX