Excursie Noorderlicht
Door: Erik & Marilien
Blijf op de hoogte en volg Marilien
03 Februari 2016 | Noorwegen, Tromsø
Gisteravond kwamen we tot de ontdekking dat het meegenomen statief kapot is. Het fototoestel blijft er niet 'op staan'. Dat is lastig als je een tijdopname wilt maken van bijvoorbeeld het Noorderlicht en daarom gaan we vandaag op pad om een ander statief te kopen. Niet ver van het hotel ligt winkelcentrum Nerstranda. Een complex met vier lagen vooral kleding winkels. Buiten is het koud en we besluiten de bus te nemen naar Jekta, dat is in deze omstreken het allergrootste winkelcentrum. We stappen in bus 24 en zodra we het Sentrum van Tromsø uit zijn rijden we bult op over smalle wegen met meters sneeuw langs de kant. Na een half uur wordt de stop Jekta aangekondigd en stappen we uit. Als we hier niet slagen............
Het duurt even maar dan vinden we een kleine fotowinkel en gelukkig voor ons en voor de eigenaar, verkopen ze statieven. We hebben snel onze keuze gemaakt en daarmee zijn we helemaal klaar voor de excursie vanavond naar het Noorderlicht. Om de aankoop te vieren drinken we een cappuccino bij Kaffebønna en daarna zoeken we de bushalte weer op. Dat blijkt nog lastig, het complex heeft heel veel uitgangen. Maar met een rondje buiten en dan weer binnen komen we bij de plek waar we zijn uitgestapt. Handig als je geen voorkeur hebt voor een bepaalde route, we nemen de eerste bus die eraan komt en waar Sentrum op staat. Langs zee rijden we terug naar 'ons' hotel.
Gisteren ontdekten we dat we voor vertrek post hadden moeten krijgen met daarin de vouchers voor de twee excursies. We hebben een sms gestuurd naar Travelbird en direkt ook maar een email met het verzoek om met spoed te reageren. Helaas blijft het stil, Travelbird reageert niet. In het hotel is een excursiebalie en Erik gaat daar navragen of zij misschien weten waar we ons moeten melden. Er zijn in Tromsø meerdere aanbieders en wij weten niet wie voor ons de excursie zal verzorgen. We hebben geluk, we staan op een lijst. De man achter de balie vertelt dat er problemen zijn met boekingen via Travelbird, hij denkt dat ze failliet zijn of binnenkort zullen zijn. Onze bus zal om 18.30u vertrekken en we worden verzocht een kwartier eerder in de lounge te zijn. We checken de hele middag de mail maar er komt geen bericht van Travelbird. We pakken onze fotospullen bij elkaar, kleden ons heel warm aan en dan zijn we klaar voor dit avontuur. Het duurt tot na middernacht en we zullen een hele tijd buiten in de kou moeten staan. Is de bedoeling.
Het loopt iets anders, het is met wat korte onderbrekingen de hele dag blijven sneeuwen en de organisatoren hebben besloten dat we wat verder zullen rijden om 'clear skies' te vinden. De twee gidsen blijken uit Nederland te komen maar omdat er ook niet-Nederlanders in de bus zitten wordt de uitleg in het Engels gegeven. We rijden naar het oosten, over smalle wegen met sneeuw op en naast de weg. Langs bomen met dikke pakken op de takken. Voor ons is de route grotendeels bekend, we komen langs de camping waar we vorig jaar kennis maakten met de hippie eigenaar in korte broek met hemd. We komen langs de camping in Skibotn waar een hele familie enthousiast eigenaar is. Daar buigen we af naar Kilpisjärvi, dat ligt in Finland. Voor de grens is het 'Base Camp', hier stoppen we voor een maaltijd. Voor een deel van de 19-koppige groep is die inclusief, wij horen daar ook bij. We krijgen rendiersoep waar we vooral aardappel en wortel in herkennen. Als het kippensoep was geweest dan zou mijn moeder vroeger zeggen dat de kip er met opgetrokken poten door heen was gerend. Dat is nu ook het geval met het rendier. Dat vinden we niet erg. We krijgen er een broodje bij en als toetje een Lefse. Dat is een soort pannenkoek met bruine kaas en honing. Onderweg hebben we naar een film over het Noorderlicht gekeken en hebben we ook wat uitleg gehad over hoe we ons fototoestel moeten instellen. Beide gidsen maken nog een rondje om te kijken of iedereen het toestel heeft kunnen instellen zoals geadviseerd wordt voor het maken van de mooiste plaatjes. Wij zijn er ook klaar voor.
Omdat het nog steeds sneeuwt hebben de gidsen en de buschauffeur contact met hun netwerk. De buschauffeur hoort van iemand bij de grens met Finland dat het daar niet sneeuwt. De gidsen overleggen en plan B treedt in werking. Iedereen naar de wc (er is er één) en dan de bus weer in. We rijden naar de grens en daar moeten we stoppen. Bij de grens sneeuwt het wel ondanks de eerdere berichten en de buschauffeur gaat naar zijn kennis/douanier. Normaliter mag de bus niet zomaar de grens over (geen idee waarom dat is) maar wij krijgen toestemming om iets verder te rijden. We moeten met een uur terug zijn bij de grens. We rijden verder en het blijft met bakken uit de lucht komen. Erik en ik zitten weer eens op de voorste rij dus we hebben goed zicht op het weer. Het is prachtig maar niet als je op weg bent om het Noorderlicht te fotograferen. We moeten nog lang doorrijden voor de weg voldoende breed is om te keren.
De terugweg duurt 2.5 uur en daarvan is het ongeveer een half uur droog. Het blijft echter zwaar bewolkt en er is geen groen streepje te bekennen. De buschauffeur moet nog een keer vol in de remmen voor een paar rendieren die op de weg lopen. We proberen er een foto van te maken maar doordat de toestellen ingesteld zijn voor de tijdopnames van het Noorderlicht zien de rendieren er wel heel bijzonder uit. Om 01.00u rijden we Tromsø weer in. Als de bus leegloopt zijn de meesten of moe of chagrijnig. Er kan nauwelijks een bedankje af, de teleurstelling is voelbaar. We kletsen nog wat na met de gidsen die zich bijna schuldig voelen omdat het niet is gelukt. Aan hen en aan de chauffeur heeft het niet gelegen.
Het was een leuke avond, positief voor ons: als we het Noorderlicht de komende dagen nog een keer mogen zien dan hebben we een goed statief en we hebben geleerd hoe we ons toestel hiervoor moeten instellen.
God Natt.
04 Februari 2016 - 15:01
Melissa:
Jeejtje mina wat een ontzettend lange tocht!
Schitterend met al die sneeuw maar toch jammer dat het excursie doel niet behaald is.
Is de bedoeling nog het opnieuw te proberen of was t eenmalig ?
Wie weet zien jullie het zelf wel weer vanuit de hotelkamer ;-) dus hou die statief in de aanslag!
XxX Mel & Noa