Lørdag
Door: Erik & Marilien
Blijf op de hoogte en volg Marilien
06 Februari 2016 | Noorwegen, Tromsø
We gaan naar Aunegarden, een mooi oud pand met goede cijfers op Foursquare. Het is erg druk maar we leggen beslag op het laatste vrije tafeltje. Onze lunch is in het teken van de schijf van vijf, bijna dan. We eten granen, veel zuivel en voldoende vitaminen uit fruit. Zie de foto!! Het is bijna één uur als de zon zich ook echt even laat zien. Dat betekent 'naar buiten', fototoestel in de aanslag en richting water lopen. Zo'n kans moet je niet laten lopen want je weet hier niet wanneer je de zon weer zult zien.
Bijna ongemerkt zijn we tot aan Polaria gelopen, een museum/aquarium waar beeld wordt gegeven bij het (water)leven op de Noordpool. In bassins liggen de anemonen voor het aanraken, zwemmen de meest bijzondere vissen achter dik glas voorbij en doen de garnalen een soort van dansje. Het leukste zijn de zeehonden. Op verschillende plekken kun je ze bekijken, van opzij, van boven of als je in een tunnel staat zie je ze boven je langs zwemmen. Er is ook 'Selfie/Seal Spot'. Daar kun je een foto maken met een zeehond op de achtergrond, als je tenminste op het goede moment een foto maakt. We staan er heel erg lang, de eerste foto's zijn leuk maar zonder zeehond. Dan zwemmen er wat heel dichtbij maar vergeten we op de knop te drukken. Dan krijgen we de slappe lach en zijn de foto's bewogen. Ach ja, het was niet druk dus er stonden geen rijen mensen te wachten. Uiteindelijk hebben we een foto waar we met ons vijven op staan! Ik heb nog een heel leuk contact moment met één van de zeehonden die vlakbij komt, achter het glas dus hè!! Hij (of zij) reageert op mijn handen en dat is echt prachtig om te zien. We hebben er een filmpje van maar ik weet niet of het lukt om die te uploaden.
Wat overigens ook niet lukt is om een reactie te plaatsen bij één van onze verhalen. Een aantal trouwe schrijvers heeft dat geprobeerd en om een tot nu toe onbekende reden lukt het niet. Dank in ieder geval voor het mailen van de reactie ;-) .
De route naar buiten loopt via de winkel van Polaria. Heel slim. Er is een enorme variatie aan souvenirs te koop. soms uit Noorwegen, soms uit China, maar ook wat artikelen uit/van Groenland. Er worden jassen verkocht van zeehond voor ongeveer € 1.600,-. Zo'n jas hoef ik niet, ben meer onder de indruk van het contact met een echte zeehond.
Het is net drie uur als we buiten staan en de zon is weer weg en ook alweer onder. We stappen op de bus naar Eidskjosen, een dorp op een eiland naar het westen. Geen idee wat we daar kunnen doen of zien maar in de bus is het lekker warm en onderweg zien we wat van de omgeving. Bij het eindpunt stappen we uit, er blijkt een "landhandel' (plaatselijke supermarkt/postkantoor/restaurant/apotheek) te zijn en daar gaan we naar binnen. In het restaurant is het druk, de meesten eten van het buffet. Daarvoor 'koop' je een bord en kun je zo vaak als je wilt opscheppen uit in dit geval een paar warmhoudbakken. Vandaag op het menu staan aardappelen, witte vis en minder witte vis en een gelige saus. Wij nemen alleen koffie.
Om kwart over vijf zijn we terug in het hotel. Op de kamer is het donker en blijft het donker. Het licht doet het niet. We delen een bagagekar met onze overburen, daarmee zetten we allebei onze hotelkamerdeur open. Zo krijgen we licht van de gang binnen. De storing is al gemeld en inderdaad duurt het niet lang voor we weer stroom hebben. We checken de weersverwachtingen en de activiteit voor het Noorderlicht en het is niet gunstig. De kans om wat groens in de lucht te zien is vanavond bijna nihil. Jammer maar het is niet anders. Erik draait zijn stoel zo dat hij kan zien of er mensen aan de kade staan. Af en toe één met fototoestel en statief betekent dat ze een foto maken van de Ishavskatedralen aan de overkant van het water. Als er meer staan dan komt er of een boot van de Hurtigruten aan of er is kans op groen licht.
Ieder zijn taak, ik typ het verhaal en plaats de foto's. Erik is het observatieteam.