'reizen verruimt je referentiekader' - Reisverslag uit Makrýgialos, Griekenland van Marilien Koldewijn - WaarBenJij.nu 'reizen verruimt je referentiekader' - Reisverslag uit Makrýgialos, Griekenland van Marilien Koldewijn - WaarBenJij.nu

'reizen verruimt je referentiekader'

Blijf op de hoogte en volg Marilien

04 September 2012 | Griekenland, Makrýgialos

Zo dat is nog eens een mooi begin, helemaal zelf verzonnen en vanaf nu onze lijfspreuk. Ook al doe je een dag helemaal niks, toe doe je ervaringen op die waardevol zijn. Voordat nu iedereen naar de zakdoek grijpt, een kort verslag van onze dag.

Vanochtend heerlijk ontbeten op ons balkonnetje waar het al snel te warm werd in de zon. We hebben net begrepen dat het vandaag in Nederland een zomerse dag is geweest dus maken we niemand jaloers als we zeggen dat het hier de koudste dag van deze vakantie was: slechts 28.5 gr.C. We hebben na het ontbijt een rondje over de camping gemaakt en voor onszelf alvast de formulieren van ACSI doorgenomen. De camping heeft voor de helft vaste staanplaatsen en de andere helft kan door passanten worden gebruikt. Het schitterende zwembad, het panoramische uitzicht, de terrassen bij de taverne onder een afdak van wijnranken en niet te vergeten het strand met de ligbedden en parasols maken dit voor ons een camping met een hoog cijfer. Tenminste als we cijfers zouden geven. We checken slechts op aan- en afwezigheid van faciliteiten en wijzigingen ten opzichte van vorig jaar.

Daarna gaan we bijkomen van het harde werken en dalen we af naar het strand. Het is heel goed uit te houden met een briesje van zee, kwestie van af en toe omdraaien en goed smeren. Plus anderhalve liter water opdrinken. Erik zwemt graag in zee (en ik nog steeds niet) en dit keer komt hij er al snel weer uit. Hij neemt de onderwatertoestellen (een video en een fototoestel) mee want hij heeft rare vissen gezien. Nu ik net de film heb ingeladen en de vis heb gezien, weet ik zeker dat ik ook morgen niet in zee ga zwemmen. Helaas kan ik jullie de beelden niet tonen maar het is een heel dun zilverachtige vis van ongeveer 20 centimeter met een 'lange snuit'.

Na een paar uur sudderen hebben we het zand afgespoeld en zijn we met de auto een eindje langs de kust naar het zuiden gereden. Korinos is het eerste plaatsje van enige omvang met een aantal terrassen vlak aan zee. Bij de beachbar van camping Odysseia testen we de freddo cappuccino. We doen nog wat inkopen bij een supermarkt en dan rijden we terug naar onze camping. We hebben om 20.00u. afgesproken met Nikos de eigenaar om de formulieren door te nemen. We hebben weer een leuk gesprek, aan de rand van het zwembad en we horen weer een aantal nieuwe dingen. Een van de dingen die we checken is de richtprijs voor het hoogseizoen. Al een paar keer, is ons opgevallen, bedraagt die € 23,00 voor 2 volwassenen, auto, caravan, stroom en belastingen. Nikos vertelt dat de regering de minimum prijs vaststelt. De minister bepaalt de prijzen die minimaal gecommuniceerd moeten worden. De eigenaar mag wel meer vragen maar minder mag niet. Een aantal heeft daar een creatieve oplossing voor gevonden door korting te geven. Alles om te proberen meer toeristen binnen te halen. Nikos moet ook 5% van zijn omzet afdragen, daarvoor wordt dan het vuilnis opgehaald en wordt het strand schoongemaakt met een machine. Als we aangeven dat we van zijn camping geen internetsite en emailadres hebben dan vertelt hij dat die dingen nog op zijn wensenlijstje staan. Ze hebben dit jaar 50% minder omzet gedraaid dan vorig jaar en daardoor kan hij niet alles realiseren wat hij zou willen. Ook al lijkt het nu misschien een negatief verhaal, toch was het een heel leuk gesprek waar wij weer dingen van hebben geleerd.

En zo komen we weer bij de titel van dit verslag uit. Onze reis zit er bijna op maar wat we ervaren hebben blijft waardevol, ook na de vakantie.

• 04 September 2012 - 22:39

Ronald:

Hoi E en M,
    Wat een plaatje zeg van het zwembad....
    En die caravan blijft toch altijd onder de caravanners een 2e thuis, hoe je de boel ook aankleed. :-)
    Gr, Ronald

• 05 September 2012 - 01:23

Marlous:

Ooh deze is toch echt wel heel mooi!! Wat een uitzichten en schoon ook vooral! Genieten blijkt echt een werkwoord in Griekenland! :D haha Geniet nog wat meer en kom op moeders ff een duik in dr fish is toch heeeerlijk :D xxx M

• 05 September 2012 - 19:26

Chantal :

Wow dat ziet er goed uit allemaal!!! Jullie zullen wel megabruin terug komen ;)